duminică, 30 martie 2008

mai exista arta contemporana sau exista arta contemporana ??

Arta contemporană este un domeniu mult prea puţin apreciat de majoritatea indivizilor, ce nu mai sunt interesaţi de nou în domeniul cultural. Prin expunerea pieselor de artă contemporană se încearcă o familiarizare cu acestea, se promovează noii artişti şi capacitatile lor artistice. Muzeul Naţional de Artă Contemporană a devenit în acest fel un centru ce promovează noii artişti, dar în acelaşi timp le acorda oportunitatea să se dezvolte, şi să se formeze.

Cultura contemporană sau nu, se învaţă, se descoperă, este mutuală, arbitrară, ne determină şi influenţează într-o oarecare măsură comportamentul, ţinuta, modul de percepţie al valorilor, şi cotidianul, astfel cu cât este mai mult promovată arta actuală cu atât ea ne va putea influenţa mai mult existenţa şi o vom putea percepe mai bine. Acestă artă contemporană are nevoie de un spaţiu adecvat consumului de cultură pe scară largă, artiştii trebuie să se promoveze atât pe ei ca individualităţi, cât mai ales creaţiile lor. Publicul avizat în cea mai mare parte, necesită existenţa artei in jurul lui , să se simte inconjurat de lucrări contemporane, si de artişti pe care poate sa-i interveghieze, să-i înteleagă, să le admire creaţiile, să-i provoace la noi încercări artistice. Arta contemporană şi mai ales artiştii ei trebuie să facă un front comun pentru a-si defini caracteristicile.

Arta, in special arta contemporană este un domeniu ce se îmbunătăţeste , re-evaluează şi re-constituie, în mod permanent. A fi un artist contemporan nu este echivalent cu individul plafonat de anumite teorii, de anumite concepţii, ci a putea fi flexibil la nou , atât la noul ce se formează din vechi elemente culturale, cât şi la cel care ne frapează şi uimeşte prin însuşi existenţă sa.
De multe ori am auzit afirmatia, ce definea arta contemporană ca un colaj al fostelor curente, un colaj decadent ce nu poate ajunge la nicio inovatie artistică . Dar prin incercari reusite sau nu, ale artistilor contemporani, acestia incearca sa-si defineasca stilul, prezentul prin intermediul trecutului cultural. Arta contemporană nu poate nega trecutul cultural, nu il poate lua ca singur punct de sprijin, ci se poate inspira din el, pentru crearea unui nou drum artistic.

Din punctul meu de vedere a colecţiona arta contemporană este un mod în care ii afirmi si apreciezi existenta, ca o parte integrantă a cotidianului, ca un curent artistic prezent şi in continuă dezvoltare. Arta nu poate exista fără creatorul ei, fără creaţii, fara colectionari care o apreciază la adevarata valoare, fara un loc de prezentare, dar mai ales nu poate exista fără un public care să-i demonstreze existenta, prin diferitele păreri, de negare şi/ sau de asimilire.

a se vedea exemplu roll up art unde au fost vizitatori maxim 5 persoane (avand in vedere ca toata expozitia a fost proiectata de fatada facultatii de arhitectura timp de 3 zile cate 4 ore zilnic)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu