luni, 19 ianuarie 2009

Padurea de sculpturi


Colectia Simon Spierer cuprinde 39 de sculpturi ale unor artisti cu renume, printre care Constantin Brancusi, Hans Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Henry Moore….. cat si o pictura semnata Andy Warhol.

Prin definiţie, colecţionarul este persoana care adună din anumite motive diferite obiecte. Motivaţia care îi determină pe aceştia să devină colecţionari nu este este una general valabilă, pentru a începe o colecţie anumite persoane au o dorinţă de a studia aprofundat obiectele, alţii din simpla plăcere şi pasiune, există şi o motivaţie mult mai simplă şi poate fi considerată un capriciu de a avea un rol bine stabilit în comunitate adunând obiecte de artă sau de a avea un hobby. Nu există un anumit algoritm pe care o persoană trebuie să-l urmeze pentru a fi considerat colecţionar şi pentru a putea colecţiona. Obiectele adunate nu trebuie privite doar la nivelul importanţei lor intrinsece, să conteze doar cantitatea de bani investită, colecţionarul incearcă să le regasescă adevarata valoare, să le impună un anumit prestigiu calitativ.

Colecţiile şi colecţionarii reprezintă produsele unei epoci, unei anumite mentalităţi, a unei societăţi uneori limitată din punct de vedere artistic şi cultural. Astfel este si Simon Spierer colectionarul si afaceristul in domeniul tutunului.

In anul 1990 el renunta la colectia sa de picturi pentru a se dedica asupra sculpturii ca obiect al adoratiei. In casa sa de la Geneva unde va grupa peste 30 de sculpturi, se va defini notiunea de padure de sculpturi, intr-un spatiu limitat aflat sub tutela unui colectionar. Lucrarile alese de el sunt pur subiective. A colectionat lucrari de la diferiti artisti, fara sa tina cont de un anumit criteriu, decat acela ca sunt sculpturi ale unor prieteni/artisti desavarsiti. Lucrarile colectiei Simon Spierer formeaza un tot unitar tocmai datorita acestor diferente estetice.


Colectia aflata momentan in unul dintre muzeele bucurestene. Daca o sa ignoram prezenta a peste 8 galeristi nervosi si plini dezel, lucrarile expuse, conform cu ideile colectionarului, sunt o modalitate inedita de a scapa de monotonia cotidianului. Merita sa ne vizitam o Padure de Sculpturi pana pe 1 martie 2009.


http://www.mnac.ro/events%20main.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu