vineri, 22 mai 2009

targ de artizanat





"Mihaela Ion şi Teodora Vlădescu, masterande în Istoria Artei şi Filosofia Culturii la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, au avut multe de făcut miercuri şi joi. Şi nu a fost vorba nici pe departe de agitaţia ultimelor zile de cursuri la facultate, în care alergi după fiecare profesor, pentru a discuta despre examenul final. Ele au stat cât a fost ziua de lungă, în 20 şi 21 mai, în holul Facultăţii de Litere. Au râs, au vorbit cu zeci, poate sute de studente, au creat şi au vândut diverse obiecte: într-un cuvânt, au fost expozante la Târgul de handmade organizat de Asociaţia Studenţilor la Istorie “Dacia” (ASID)Imediat ce am primit pe grupul facultăţii e-mailul în care se anunţa acest eveniment m-a intrigat un lucru: ce treabă are istoria cu handmade-ul şi ce caută totul la Litere?

Am aflat în scurt timp de la Bogdan Renţea, membru în ASID, student în anul al doilea:

“Ideea de a organiza târgul a venit din partea unui membru al asociaţiei, iar în două săptămâni am reuşit să o punem în practică. Am ales Facultatea de Litere pentru că evenimentul se adresează în special fetelor, dar şi pentru că holul acesteia este un loc de tranzit şi spre Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, fiind astfel o zonă foarte circulată. Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena a fost un motiv în plus pentru ca târgul să fie binevenit.”

Într-adevăr, aglomeraţia dădea impresia unui eveniment la modă pe care nu puteai să îl ratezi: cercei, broşe, brăţări, genţi şi chiar haine, ediţie limitată sau unicat dispăreau rapid de pe cele 22 de standuri, spre satisfacţia tinerelor creatoare.

”Important este să vezi că lucrurile pe care le-ai creat sunt apreciate şi de ceilalţi, indiferent de câştigul material”, mărturiseşte Teodora Vlădescu.

Cu o zi înainte mă surprinsese credinţa ei în frumos; pe spatele cărţii de vizită, un citat din Eleanor Roosevelt pare să îi definească pasiunea: “Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea propriilor vise”. Iar când visul se îmbină cu afacerea, atunci rezultatul nu poate fi decât spre mulţumirea tuturor.

Tinerii români cumpără artizanat
Joi deja produsele s-au dovedit a fi insuficiente. Mihaela înşira câteva mărgele, iar Teodora picta în spatele standului câteva produse gata să fie oferite doritoarelor.

“A mers foarte bine, am vândut chiar mai mult decât ne aşteptam, mai ales că este prima dată când participăm la un astfel de târg”, se bucură Mihaela.

Cu palmele încă pline de culori, Teodora îmi explică şi de ce:

“Nu ne place să creăm sub presiune, depinde în general de starea noastră de spirit. Uneori lucrăm şi 12 ore, alteori, deloc”.

Nu a fost deloc uşor să fie selectate cele 22 de creatoare de produse handmade. Deşi timpul a fost scurt, iar iniţial se temeau că nu vor putea aduna un număr rezonabil de expozanţi, Simona Barbu, masterandă, membră ASID, a precizat că în final s-au văzut nevoiţi să refuze câteva cereri de participare, pentru că spaţiul s-a dovedit a fi insuficient: “La început cea mai mare temere a fost că nu vom reuşi să găsim suficienţi oameni care să expună. Dar, după ce anunţul a fost publicat, am ajuns să fim contactaţi de foarte multe persoane dornice să participe”.

Meseria se fură şi se învaţă din mers
Un lucru cu siguranţă nu poate fi contestat: pasiunea tinerelor pentru astfel de produse este în creştere continuă. Cu toate acestea, afacerea nu trebuie privită ca un mod uşor de a câştiga bani de buzunar. Pe lângă timp, ai nevoie de informaţii despre locurile de unde îţi poţi procura materia primă şi de multă pasiune. Mai mult, abilitatea de a-ţi face cunoscute produsele prin intermediul unei game largi de prieteni este un criteriu important pentru a avea succes. “La început am făcut produse pentru mine, am oferit prietenelor, iar în timp am primit comenzi din partea colegelor şi prietenelor. Uneori chiar îmi dau indicaţii exacte despre model şi culori”, spune Mihaela.

Atribut al tinereţii, accesoriile colorate sunt un mod prin care studenţii încearcă să aducă fericire în griul Bucureştiului. Cel puţin aşa îşi explică Teodora această pasiune.

La Facultatea de Litere, culoarea de pe hol a dispărut, dar i-au rămas urmele, purtate de câte o studentă încă rătăcită pe scări, pregătindu-se de sesiune. Restul au plecat să acceseze magazinele online, în căutarea bijuteriei perfecte. A ta poate că este creată chiar acum.

Foto: Mădălina Iosif, InfoCampus
"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu