sâmbătă, 27 iunie 2009
Presenting: Alex Rosca...
Arta se învaţă, se descoperă, ne determină şi influenţează într-o oarecare măsură comportamentul, ţinuta, modul de percepţie a valorilor şi existenţa zilnică. Astfel considerã şi Alex Roşca noţiunea de artã, fotograf ce propune prin lucrãrile sale insolite o dimensiune a unei realitãţii decupate din cadrele cinematografice SF în care pãpuşile se transformã în monştri ce ameninţã umanitatea. Apare dintr-un colţ de umbrã o pãpuşã inocentã cu pãrul blond ce urmãreşte individul, apare ursuleţul de pluş cu un cutiţ în labuţa stângã alãturat unui fundal în care personajul uman pare mort, apare imaginea pãpuşii gomflabile ce tocmai a electrocutat bãrbatul din cadã, totul fiind regizat aidoma secvenţelor de groazã din filmele americane.
Lucrãrile propuse de acesta trãiesc prin cromatica (Fire Robot, Mars killed me), prin jocul de lumini şi umbre (Mr. Pink, Mad Puppet), prin focalizarea special aleasã pe un singur personaj, iar cadrul în care apare umanul este în planul secund (Fire Robot, Mr Pink). În toate fotografiile lui Alex Roşca din cadrul acestei expoziţii se poate observa aceeaşi dualitate a personajelor, apare imaginea din fundal de obicei nefocalizatã a individul ameninţat, urmãrit, omorât în ultimã instanţã de pãpuşi, şi jucãriile în postura de urmãritori, criminali surprinşi în prim plan din poziţia lateralã sau dorsalã.
Alex Roşca s-a folosit de obiectele din cotidian pentru a le transforma în personajele principale ale unor cadre fotografice unice. Fiecare jucãrie îşi pierde însuşirea iniţialã, nu mai este acel obiect drag copilãriei, devine monstrul cu chip familiar ce ameninţã/terorizeazã umanul.
P.S. Daca nu vi se pare ca poza cu robetelul nu seamana cu ideea implementata in videoclipul celor de la Prodigy, Warrior's dance, atunci inseamna ca nu ati vazut clipul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu